De architectuur


De geschiedenis met een moderne en duurzame twist

Een gebied in ontwikkeling

Amsterdam groeit. Steeds meer mensen trekken naar onze hoofdstad en de juiste architectuur moet ervoor zorgen dat zij hier allemaal hun woning kunnen vinden. Specifiek de buurten buiten de ring van Amsterdam zijn daarmee volop in ontwikkeling. Aan MVSA Architecten de uitdaging om dit met De Citadel voor de Slotervaart buurt te realiseren, waarbij de authentieke aspecten zoals de menselijke schaal en het dorpse gevoel behouden zouden blijven.

Respect voor de buurt & geschiedenis

In het ontwerp van De Citadel staat respect voor de buurt en de geschiedenis centraal. Het complex wordt gebouwd op de plaats van het voormalige postkantoor tegenover de woningen die in de jaren ’50 gekenmerkt werden door hun zaagtand – oftewel zigzag – architectuur en blauwe dakranden. Hierdoor kreeg de buurt de bijnaam ‘Blueband’, naar het Nederlandse botermerk. Dit klassieke ontwerp krijgt in de architectuur van De Citadel een moderne twist, terug te zien in de unieke zigzag gevels die samen een dynamische golfbeweging vormen.

Lucht, licht & levendig

Om de bestaande architectuur in de buurt in waarde te laten, is gekozen voor een middelhoog gebouw. Hierbij wordt dezelfde rechthoekige vorm als het voormalige postkantoor aangehouden, maar is lucht en licht gecreëerd door binnenplaatsen met diverse patio’s, ramen van vloer tot plafond in de woningen en grote buitenruimtes. De woningen op de begane grond bevinden zich daarnaast op ongeveer één meter hoogte van de straat waardoor huurders wonen met een levendig uitzicht met minimale inkijk. Deze verhoging biedt direct de mogelijkheid om ruimte tussen de grond en de woningen in te vullen met zitplekken en groen voor meer contact tussen De Citadel en de omgeving. Ook in het kleurgebruik is een perfecte middenweg gevonden: Het witte beton en witte balkons worden gecontrasteerd met donkergrijze en zwarte details, terwijl de patio’s door het gebruik van hout een huiselijke warmte krijgen.

Duurzaam wonen

Ten slotte is in het ontwerp rekening gehouden met de toekomst en zijn duurzame oplossingen opgenomen. Zo beschikt het complex gedeeltelijk over sedum dakbedekking voor optimale opvang van regenwater, zonnepanelen voor een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk en is het complex 100% gasloos.